Špízy s domácím sýrem, cuketová buchta
4 PORCE
ŠPÍZY
• toustový chléb • cherry rajčata • okurka
DOMÁCÍ ČERSTVÝ SÝR
• 200 g tučného jogurtu • 100 g smetany ke šlehání • 1 lžička soli • 50 g vlašských ořechů
CUKETOVÁ BUCHTA
• 3 vejce • 1 hrnek krupicového cukru • 1 hrnek slunečnicového oleje • 2 hrnky polohrubé mouky
• 1 lžička kypřicího prášku • 1 lžička soli • 1 lžička perníkového koření
• 1 lžička mleté skořice • 1 lžička mletého zázvoru • 2 hrnky nastrouhané cukety • 1 hrnek sekaných vlašských ořechů
POSTUP
Jogurt prošlehejte dohladka se smetanou a osolte. Směs přelijte do cedníku vyloženého utěrkou. Zakryjte ho cípy utěrky a zatěžkejte talířkem. Cedník postavte na hrnec nebo mísu a dejte do lednice, kde směs necháte aspoň 8 hodin vykapat. Na buchtu vyšlehejte vejce
s cukrem do pěny a přilévejte olej. V druhé míse promíchejte
mouku s kypřicím práškem, solí a kořením. Po částech ji vmíchejte do vaječné směsi. Přidejte strouhanou cuketu a ořechy. Těsto nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte 30 minut při 180 °C.
Hotový sýr prošlehejte s jemně nasekanými či namletými vlašskými ořechy. Tousty potřete sýrem, nakrájejte na čtverečky a napíchejte je na špejle s rajčaty a silnějšími plátky okurek.